Entrevista a Gisela De Dios, fisioterapeuta i osteòpata

En l’anterior post del blog vam entrevistar a una nutricionista. Seguint amb el nostre interés per la salut i l’esport, aquest cop entrevistem a una fisioterapeuta i osteòpata.

La Gisela De Dios és Diplomada en Fisioteràpia a la Universitat Gimbernat de Sant Cugat i Diplomada en Osteopatia per l’Escola d’Osteopatia de Barcelona, adscrita a l’European School of Ostheopathy de Londres. A més, ha fet diferents cursos de Kinesiotape i de Fisioteràpia Obstètrica a la UIC.

Veiem que ets fisioterapeuta i osteòpata. Quines diferències principals hi ha entre les dues especialitats?

L’osteopatia busca l’equilibri del cos a tres nivells: múscul-esquelètic, visceral i cranial; es busca el correcte funcionament del cos en la seva globalitat. Per la seva banda, la fisioterapia tracta més directament el problema particular amb el que ve el pacient. Posant un exemple, un pacient amb mal al genoll: mentre el fisioterapeuta li tractarà el genoll i, potser, el maluc I el turmell, l’osteòpata potser decideix fer-li un tractament visceral perquè creu que el que pot estar desequilibrant el seu genoll és un problema de còlon.

page2_img1

 En els teus tractaments, alternes les dues especialitats o diferències els tractaments de fisio i els d’osteopata?

Tinc la sort de poder combinar les dues disciplines, utilitzant el millor de cadascuna perquè el pacient millori en el mínim temps possible. En lesions cròniques potser utilitzo més la fisioteràpia i tracto els pacients més sovint (1-2 cops per setmana) mentre que en osteopatia no es tracta tant sovint, un cop al mes aproximadament.

 A nivell d’esport, ja siguin esports d’equip o esports individuals, et sembla que es coneix prou l’osteopatia?

Encara no, crec, però cada vegada ens van coneixent més. Per mi, el principal problema està en els traumatòlegs, que no coneixen els beneficis que poden aportar la fisioteràpia i l’osteopatia. Però, insisteixo, això va canviant poc a poc I veiem que ens van arribant més pacients derivats de podòlegs, pediatres, … per treballar en equip amb ells.

Crec que s’haurien de donar a conèixer més els beneficis de l’osteopatia, no només en l’àmbit esportiu.

 Quines són les lesions esportives que més tractes?

Les sobrecàrregues musculars, tendinitis agudes i ruptures fibrilars.

 En l’àmbit en el que treballes, és millor prevenir que curar? Creus que els esportistes, ja siguin amaters o professionals, tenen l’hàbit de la prevenció de lesions?

Evidentment, sempre és millor prevenir que curar. De fet, la prevenció és un dels papers més importants de l’osteopatia, treballant els diferents sistemes per reduir al maxim possible tant les possibles asimetries òssies/musculars com les tensions. També és important el treball de fisioteràpia, fent descàrregues musculars periòdicament.

Després dels anys que ja porto treballant,que ja són 16, veig que s’està produint un canvi significatiu en la consciència de la prevenció.

 Vas treballar en un club de futbol, l’Europa, fa anys. Creus que en els clubs esportius, ja siguin de futbol o d’altres esports, es valora prou la figura del fisioterapeuta/osteopata?

Crec que es valora molt per part dels jugadors i entrenadors, però no es valora suficientment  des de les directives.

 Què et sembla el nostre projecte/web “www.promoesports.com” ?

Doncs em sembla molt bé, els diferents serveis que oferiu són interessants. I valoro moltíssim que doneu importància  a l’àmbit de la salut. Us desitjo molts èxits.